Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα νέα μας

Γράψτε το e-mail σας:

23.2.09

Η Ώρα της Γης 2009 στην Αίγινα

Πως ξεκίνησαν όλα;

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 2007 με μία ερώτηση: Πως μπορούμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο να αναλάβει δράση για την περιβαλλοντική υποβάθμιση;

Η απάντηση δόθηκε από μια ομάδα Αυστραλών στο Σύδνεϊ: Να ζητήσουμε από τους κατοίκους της πόλης να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα.

H Ώρα της Γης 2007

Στις 31 Μαρτίου 2007, 2.2 εκατομμύρια άνθρωποι και 2100 επιχειρήσεις στο Σύδνεϊ έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα- την Ώρα της Γης. Αυτή η τεράστια συλλογική προσπάθεια μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 10,2% , μέγεθος ανάλογο της απομάκρυνσης από την κυκλοφορία 48.000 αυτοκινήτων για μία ώρα. (Βρείτε εδώ αποτελέσματα του Earth Hour 2007 στα Αγγλικά).

H Ώρα της Γης 2008

Σημαντικά μνημεία του Σίδνεϊ με σβηστά φώτα, και πρωτότυπα γεγονότα όπως γάμοι υπο το φως των κεριών προκάλεσαν την προσοχή του υπόλοιπου κόσμου. Εμπνευσμένες από την μεγαλειώδη συλλογική προσπάθεια των εκατομμυρίων κατοίκων του Σίδνεϊ, πολλές μεγάλες πόλεις παγκοσμίως- όπως η Κοπενχάγη, το Δουβλίνο, το Τορόντο, το Σικάγο, η Μελβούρνη, το Μπρισμπέιν, το Τελ Αβίβ και η Μανίλα- συμμετείχαν στην Ώρα της Γης το 2008, μετατρέποντας ένα συμβολικό γεγονός σε ένα παγκόσμιο κίνημα.

Η Ώρα της Γης 2008 στην Αίγινα

Στην Ελλάδα, το 2008 δεν ανέλαβε κάποιος επίσημος φορέας την οργάνωση της Ώρας της Γης. Μια παρέα νέων κατοίκων της Αίγινας προσπαθήσαμε να προωθήσουμε την ιδέα στο νησί, έτσι ώστε οι κάτοικοι να κατανοήσουν γιατί έχει σημασία να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να δρούμε συλλογικά.

Διοργανώσαμε παρουσιάσεις για τις κλιματικές αλλαγές και την εξοικονόμιση ενέργειας σε σχολεία και συλλόγους της Αίγινας, προβολές οικολογικών ταινιών, φτιάξαμε φυλλάδια για επιχερήσεις, και στήσαμε ένα ιστολόγιο για να ενημερώνουμε για τις κινήσεις μας.

Αποκορύφωμα ήταν η εκδήλωση για την Ώρα της Γης στο Λιμάνι της Αίγινας, όπου πάνω από 500 ενήλικες και παιδιά πορεύτηκαν ειρηνικά υπό το φως των κεριών κατά μήκος του λιμανιού! (Δείτε εδώ φωτογραφίες.)

Οι 30 ημέρες για την Ειρήνη και Η Ώρα της Γης 2009 στην Αίγινα

Τον Ιανουάριο του 2009 αποκτήσαμε νομική μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την ονομασία Χαρούμενος Πλανήτης. Η πρώτη μεγάλη δράση μας είναι η διοργάνωση των εκδηλώσεων 30 ημέρες για την Ειρήνη που θα πραγματοποιηθούν στην Αίγινα το Μάρτη του 2009.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η διερεύνηση ειρηνικών τρόπων δράσης στην καθημερινότητα, μέσα από την θεματική προσέγγιση των διάφορων εννοιών της ΕΙΡΗΝΗΣ (ειρήνη και πόλεμος, ειρήνη στην κοινωνία, ειρήνη με τον εαυτό, ειρήνη με το περιβάλλον). Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Στα πλαίσια αυτά, στις 28 Μαρτίου 2009 η Αίγινα θα συμμετέχει και φέτος επίσημα στην Ώρα της Γης. Η ομάδα του Χαρούμενου Πλανήτη, σε συνεργασία με το Δήμο και μια σειρά τοπικών και μη φορέων, διοργανώνει μια ημέρα γεμάτη χαρά και ελπίδα για την Ώρα της Γης 2009.

Σας περιμένουμε στην Αίγινα να γιορτάσουμε την Ώρα της Γης (Σάββατο, 28.3.09, 20:30-21:30) με:::
-ειρηνική πορεία κατά μήκος του λιμανιού,
-παράλληλο θεατρικό δρώμενο με τίτλο το Δέντρο της Ζωής, από την ομάδα ΠΑΙΖΩ-ΔΡΟΜΟΣ,
-μηνύμα στην ανθρωπότητα από τη Μητέρα Γη
-συναυλία ροκ'ν'ρολ με το σούπερ κεφάτο συγκρότημα Picos, Apicos & the Pina Coladas,
και όχι μόνο!

Το πρωί της ίδιας μέρας, θα γίνουν παρουσιάσεις από τους μαθητές των σχολείων της Αίγινας και παράλληλη έκθεση στο λιμάνι με φωτογραφίες της φωτογραφικής ομάδας του 1ου Λυκείου Αίγινας και χειροτεχνίες από τους μαθητές των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών!

Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί την Ώρα της Γης 2009 στην όμορφη Αίγινα!

Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων 30 ημέρες για την Ειρήνη στην Αίγινα κάνοντας κλικ εδώ.

Δηλώστε συμμετοχή στον επίσημο ιστότοπο για την Ώρα της Γης 2009:::

30 ημέρες για την Ειρήνη
 
Οι 30 ημέρες για την Ειρήνη είναι μία δράση της ΜΚΟ Χαρούμενος Πλανήτης
© 2009 Χαρούμενος Πλανήτης